Nakladáme našu kapustičku
Odmenou za našu prácu v záhradke, bola bohatá úroda kapusty.
Na výrobu kyslej kapusty sme potrebovali:
Kapustičku sme najskôr očistili, hlúbiky popapali a zvyšné, nepotrebné listy sme hodili do kompostoviska.
Pripravili sme si očistenú kapustu, ktorú sme si narezali na našej starodávnej rezačke kapusty.
Bez pomocníkov to nejde.
Kam s ňou?
Keby ste mali záujem o náš zázračný recept.
KYSLÁ KAPUSTA
ZELENÁ TEHELŇA
SUROVINY:
-kapusta zimná
-cibuľa
-cesnak
-cvikla
-chren
-jablka
-soľ (15 - 20 g soli na 1 kg
kapusty)
-bobkový list
-rasca
-čierne korenie
-chlebová kôrka
POSTUP:
Súdok obliať prevarenou vodou a
zakryť. Po vychladnutí vodu zliať, na dno položiť kôrku z chleba (prípadne
listy z viniča, chren) a klásť strúhanú kapustu. Prekladať soľou zmiešanou s koreninami, cibuľou,
cesnakom, cviklou a jablkami . Kapustu silno natlačiť. Prebytočnú vodu z
kapusty odoberáme. Vrch zaťažíme 2 ks drevených doštičiek v tvare polkruhu a zaťažíme kameňom. necháme
kysnúť 7-10 dní v teplej miestnosti s
vodou v žliabku súdka. Potom odložíme do chladnej miestnosti a dolievame vodu
do žliabku.
Pozn. Tento recept je spojením
receptúry nakladania kyslej kapusty z regiónov Čerín, Strelníky, Klenovec a
Habovka.
DOBRÚ CHUŤ!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára