pondelok 15. októbra 2018


Nakladáme našu kapustičku 


Odmenou za našu prácu v záhradke, bola bohatá úroda kapusty. 



Na výrobu kyslej kapusty sme potrebovali: 







Kapustičku sme najskôr očistili, hlúbiky popapali a zvyšné, nepotrebné listy sme hodili do kompostoviska. 





Pripravili sme si očistenú kapustu, ktorú sme si narezali na našej starodávnej rezačke kapusty. 



Bez pomocníkov to nejde. 






Kam s ňou?




                                            
Keby ste mali záujem o náš zázračný recept.

KYSLÁ KAPUSTA ZELENÁ TEHELŇA

SUROVINY:
-kapusta zimná
-cibuľa
-cesnak
-cvikla
-chren
-jablka
-soľ (15 - 20 g soli na 1 kg kapusty)
-bobkový list
-rasca
-čierne korenie
-chlebová kôrka

POSTUP:
Súdok obliať prevarenou vodou a zakryť. Po vychladnutí vodu zliať, na dno položiť kôrku z chleba (prípadne listy z viniča, chren) a klásť strúhanú kapustu. Prekladať  soľou zmiešanou s koreninami, cibuľou, cesnakom, cviklou a jablkami . Kapustu silno natlačiť. Prebytočnú vodu z kapusty odoberáme. Vrch zaťažíme 2 ks drevených doštičiek v  tvare polkruhu a zaťažíme kameňom. necháme kysnúť  7-10 dní v teplej miestnosti s vodou v žliabku súdka. Potom odložíme do chladnej miestnosti a dolievame vodu do žliabku.
Pozn. Tento recept je spojením receptúry nakladania kyslej kapusty z regiónov Čerín, Strelníky, Klenovec a Habovka.

DOBRÚ CHUŤ!










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára