utorok 15. mája 2012

O projekte "Zámoček, zámoček, kto v tebe býva?"


Aby sme návštevníkov blogu, ktorí nemusia vedieť, o čo ide, oboznámili so zámerom a celej idey projektu, vznikol takýto príspevok: 

Naša materská škola - MŠ Na Starej tehelni 7 v Banskej Bystrici - sa v novembri 2011 zapojila do grantového kola Pomáhame vyrásť, ktoré vyhlásilo Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica v spolupráci so spoločnosťou IKEA Bratislava.

Prostriedky získané z grantového kola v súčasnosti aj čerpáme na realizáciu podporeného projektu „Zámoček, zámoček, kto v tebe býva?“. Dostali sme možnosť vybudovať edukačno-herný priestor v areáli našej MŠ. Priestor bude pozostávať z rozprávkovej stavby, akéhosi ekoaltánku – Zámočku – vybudovaného z prírodných materiálov – drevo, hlina, slama, so „zelenou“ strechou, ktorý nie je len jednovýznamovou atrakciou na školskom dvore, ale ponúkne priestor na výučbu environmentálnych aktivít, hry a aktívny i pasívny oddych dieťaťa počas pobytu vonku. V jeho okolí vybudujeme bylinkový záhon, ktorý už začali realizovať a o ktorý sa budú starať samy deti. Medzi domček a porast plánujeme osadiť „rytiersky chodník“ na rozvoj senzo-motorických schopností a tým posilniť „rozprávkovosť“ stavby. 

V domčeku plánujeme osadiť priamo do omietky tabuľu na kreslenie kriedou, okrúhly stôl a „klátiky“ na sedenie, prípadne lavicu z hliny. V domčeku nie je potrebné kúrenie, lebo má dobré termoizolačné vlastnosti, a okrem letných mesiacov sa v nom bude dať fungovať aj v jarných a jesenných mesiacoch. 

Hlineno-slamené stavby majú kvantum pozitívnych vlastností, medzi ktoré bezpodmienečne patrí zdravá mikroklíma, nezávadnosť použitých materiálov, ktorá je pre najmenších tak dôležitá...

V projekte Zámoček teda uplatníme holistický princíp, na ktorom práve je založený proces Zelenej školy. Orientuje sa na príčiny, zmysel a súvislosti medzi jednotlivými zložkami, ktoré tvoria komplex.

Zámoček by mohli využívať všetky deti zo škôlky/všetky vekové skupiny, pretože areál školy sa z troch funkčných častí rozšíri na štyri, čo je počet tried MŠ, pričom triedy môžu v areály školy cirkulovať a po vzájomnej dohode vyučujúcich využívať revitalizovaný areál so Zámočkom.

Ako škola tým zároveň demonštrujeme na príklade tejto stavby potrebu trvaloudržateľného rozvoja a architektúry v dnešnej modernej spoločnosti. Keď môžme rozvíjať počítačovú gramotosť už v MŠ, prečo by sme sa nemohli zaoberať aj vážnejšími a rovnako praktickými problémami modernej doby.

Na stavbe Zámočku sa od 20. 4. 2012, kedy boli práce zahájené slávnostným výkopom, zúčastňujú deti, rodičia, pedagogickí i nepedagogickí pracovníci školy, laická i odborná verejnosť, kvôli ktorým tiež tento blog vznikol. Koordinátorom projektu som ja, Martina Kupcová, učiteľka v tejto materskej škole a technickým a všepraktickým garantom projektu je Peter Šaman Coch, nadšenec alternatívnych stavieb a otec Šimonka navštevujúceho našu materskú školu. Zaviazali sme sa projekt zrealizovať do konca júna 2012.


Viac o materskej škole nájdete na www.msbzuco.webnode.sk.


2 komentáre:

  1. Zdravim, mila pani ucitelka,
    cez fb som sa dostala na Vas blog a chcem Vam popriat vela sil a uspechov pri realizacii tohto projektu, dostatok pracovitych dobrovolnikov a nakoniec aj mnoho prijemnych zazitkov.Je to uzasny projekt pre skolku, drzim Vam a celemu timu palce.
    Lubica

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ooo, dakujeme, odovzdám od Vás pozdravy celému tímu. ste vítaná na návšteve, ak by ste sa chceli prísť pokukať, prípadne inšpirovať ;)

    OdpovedaťOdstrániť